HOOFDSTUK 7_ AMBTSPLICHT//DISCRETIEPLICHT

LEERDOELEN AMBTSGEHEIM/DISCRETIEPLICHT.

Leerdoel 1: De LK Kan het verschil tussen beroepsgeheim en ambtsgeheim toelichten.

Leerdoel 2: De LK kan in concrete gevallen het ambtsgeheim toepassen.

 

SCHRIFTELIJK VERSLAG OVER HET ZOEKRESULTAAT.

De leerkracht mag bepaalde informatie delen met iemand anders van het schoolteam (andere leerkrachten, de directie...). Voorwaarde is dat de informatie relevant is voor je begeleiding.

Een leerkracht heeft dus geen beroepsgeheim. Ook ander personeel van de school (een medewerker van het secretariaat, een directeur, een vertrouwensleerkracht...) hebben dat niet. Ze zijn wettelijk niet verplicht om informatie over jou als leerling geheim te houden. Ze hebben wel een ambtsgeheim. Ze moeten discreet en zorgvuldig omgaan met de informatie die ze als leerkracht krijgen en mogen geen geheimen prijsgeven buiten de school.

Langs de andere kant heeft de leerkracht het recht en zelfs de plicht om bepaalde informatie met anderen te delen. Vertrouwelijke informatie die relevant is voor de begeleiding van de leerling moet de leerkracht meedelen aan andere leerkrachten of de directie. (bv. op een klassenraad)
Een medewerker van het CLB is wél gebonden door het beroepsgeheim.

 

KOPPELING MET DE THEORIE.

Voor alle personen die meewerken aan jeugdhulp geldt het beroepsgeheim. Dit beroepsgeheim wordt gewoonlijk omschreven als ‘de geheimhoudingsplicht die van toepassing is op iedereen die via hun functie of beroep kennis hebben van persoonlijke geheimen die hun zijn toevertrouwd.

Scholen zijn geen hulpverlenende voorzieningen. Onderwijspersoneel is daarom in principe niet gebonden door het beroepsgeheim. Deze personeelsleden vallen volgens de toepasselijke regelgeving enkel onder het ambtsgeheim/discretieplicht.

De discretieplicht of het ambtsgeheim  moeten we dus interpreteren als de verplichting om bij het uitoefenen van ambt of functie geen vertrouwelijke gegevens vrij te geven aan anderen dan zij die gerechtigd zijn om er kennis van te nemen.

Ook vertrouwensleerkrachten zijn volgens de huidige wetgeving, rechtsleer of rechtspraak niet gebonden door een beroepsgeheim. (beroepsgeheim)

Personeelsleden van de school weten dat het niet toegestaan is om vertrouwelijke informatie van de school, de leerlingen, de collega’s, … naar buiten te brengen. (ambtsgeheim)

Maak jouw eigen website met JouwWeb